El Cibernàrium fa les vegades d’escola Primària i d’institut de Secundària quant a formació digital i noves tecnologies. En el centre es poden aprendre des dels trets bàsics d’un ordinador (Iniciació), fins a com dissenyar un web amb dreamwever, photoshop, flash o joomla (Idees), passant per tota mena de cursos que giren al voltant d’internet com a eina de màrqueting (Empresa). El contingut dels cursos evoluciona en funció de les exigències del mercat, així com dels suggeriments dels formadors i els alumnes.
Les càpsules tenen curta durada -entre 3 i 4 hores- i es repeteixen amb freqüència en un mateix trimestre. Ah!, i important, són de franc. Segons el director, vet aquí les claus de l’èxit. Cada any transiten pel centre unes 10.000 persones. Però si es té present que de mitjana l’usuari participa en 6 activitats, hi ha unes 60.000 participacions l’any. En els 11 anys d’existència del Cibernàrium, en serien 535 mil.
El futur és al 22@
El Cibernàrium estén les càpsules per la ciutat a través de les xarxes de biblioteques (“Antenes Cibernàrium”). Per ara, se’n fan cursos a set, però esperen arribar a 10 -una per districte- a finals d’any. Amb aquesta estratègia, diu Jordi Roca, es pretén “acostar al ciutadà la formació tecnològica”.
Però el projecte de més abast consisteix en traslladar les càpsules d’Idees i Empreses a l’edifici Mediatic del 22@, tot i que canviaran de nom. “Crearem un centre de capacitació tecnològica per a professionals”, explica el director. A més d’oferir els cursos com ara, la formació s’agruparà per sectors (educació, salut, seguretat, media, disseny...) en funció de les necessitats empresarials de Barcelona. Els professionals hi trobaran eines punteres del seu sector, remarca Jordi Roca. Està previst que la migració dels cursos es faci cap al novembre.
Tal com és ara el Cibernàrium, doncs, desapareixerà. Només hi quedaran les càpsules i tallers d’Iniciació.
El show de matricular-se
Si hi hagut cap queixa al Cibernàrium ha estat la manca d’altres centres bessons a la ciutat, o el sistema de matriculació, que obliga l’usuari a estar-s’hi despert fins tard dimecres i, en especial, dijous (en alguns casos fins a les dues de la matinada). Això es deu a la forta demanda. Com que cal matricular-se cada setmana els dijous i els divendres, tothom omple la xarxa a les 00.00 hores per mirar d’aconseguir una plaça lliure. “Tenim un problema de la capacitat del servidor, que estem mirant com resoldre’l”, explica Jordi Roca (a la foto).
50% d’aturats
La crisi s’ha notat al Cibernàrium. Segons el director, l’abril de l’any passat van incrementar la línia de cursos d’Iniciació en un 30% i es va omplir de seguida. Avui dia,
- el 50% dels alumnes està a l'atur, quan anys enrere el percentatge oscil•lava entre el 30 i el 35%,
- hi ha més dones que homes (55-45%),
- un 65% té més de 40 anys,
- un 32% es mou entre els 25 i els 40 anys
- i un 19 % són alumnes estrangers (14% fora de la UE i 5% de dins)
70% de les llars de BCN amb internet
Segons dades de l’última Enquesta Semestral sobre Sistemes d'Informació i Atenció de l'Ajuntament de Barcelona (ESSIAB), el 77% de les llars a Barcelona tenen ordinador i el 70, amb connexió a internet. D’aquests, el 56% declaren que es connecten cada dia a la xarxa. En el futur –afirma el director-, potser que aquestes dades s’atomitzin fins al nivell dels districtes. [Aquesta informació és un petit avançament de l’enquesta de l’últim semestre 2009; a la xarxa pots trobar la de l'últim semestre de 2008]
No hay comentarios:
Publicar un comentario