viernes, 5 de febrero de 2010

Bitlles catalanes a Horta

Disculpeu la meva ignorància però mai no havia sentit parlar de les bitlles catalanes, o, almenys, no ho recordo. Vaig topar-me la setmana passada amb tres homes que hi jugaven a uns camps de petanca a l’Avinguda de l’Estatut. Parlant amb els jugadors, sobretot, amb Josep Maria, em van fer cinc cèntims de les regles del joc. Es tracta de tombar les bitlles llançant els bitllots des d’una distància d'uns 10 metres, però que varia en funció del sexe i de l’edat. La millor puntuació s’aconsegueix tombant cinc de les sis bitlles (10 punts). Una partida consta de 9 tirades per jugador distribuïdes en 3 rondes. Es pot jugar per equips de cinc jugadors o de forma individual. Però en Josep Maria mateix ho explica al vídeo:



En Josep Maria, jugador del Siuranenc d’Horta, em va remetre a Toni Solé (a la imatge de sota), president del club i membre de la Federació Catalana de Bitlles. I amb ell vaig parlar aquest dijous als Lluïsos d’Horta. Al barri, l'únic club és el siuranenc, que està compost d’una seixantena de socis i de cinc equips: tres a segona divisió, un a primera i un altre a la lliga nacional. La primera i segona divisió es juguen a nivell de província mentre que la nacional a Catalunya.

L’any passat, la lliga de segona divisió la va guanyar el Siuranenc D, la de primera el Guinardó i la nacional La Galera (Amposta). Segons Solé, aquest equip de les Terres de l’Ebre és “el més bo”. De fet, des que es va encetar ara fa quatre edicions la lliga de Catalunya, sempre n'ha sortit victoriós. Per cert, si voleu veure un bon partit, el pròxim 20 de febrer a les 11 del matí, a les pistes d’Horta -Avinguda de l'Estatut-, s’enfrontarà el Siuranenc contra La Galera. En dates més pròximes, aquest diumenge al matí juguen 13 equips de la segona divisió de Barcelona, a les mateixes pistes.

Ara com ara, a la lliga nacional el Siuranenc va pel mig, a 1ª estan “lluitant pels primers llocs”, i a 2ª “el Siuranenc D lluita pels primers llocs” i el B i el C van “per mitja taula”, m’explica en Toni.
El Club de Bitlles Siuranenc d’Horta compta amb una escola per a principiants adreçada als nens però també l’usen de més grans. Ara, n’hi ha dues mares aprenent.

El Siuranenc va néixer fa un quinzena d’anys i al llarg de la seva història, entre d’altres, va quedar en tercer lloc a la lliga nacional el 1998. L’any passat, el club Siuranenc va aconseguir a la categoria individual les següents fites: Joana García, sotscampiona de Catalunya absoluta; Clara Solé, campiona de Catalunya Infantil; David Cibeira, sotscampió de Catalunya juvenil; Laura Canales, tercera de Catalunya infantil; Remei Farré, millor jugadora de la lliga de Barcelona; i Marta Solé, millor “jove” de la lliga de Barcelona.


Enllaços indispensables per saber més sobre bitlles catalanes:

-La web de les bitlles catalanes. Aquí trobareu tota la informació que vulgueu sobre aquest esport (història, classificacions, imatges, vídeos, regles del joc...)
-Vídeo de You Tube didàctic sobre el joc.


Patrocinadors

No hay comentarios: